10 sjukaste berg- och dalbanorna i världen

Hur många av de här har du checkat av din bucket list?

10. Wildfire

Var? Kolmården, Sverige

Höjd: 57 m
Längd: 1 265 m
Hastighet: 115 km/h
Inversioner: 3
G-kraft: -1 till 4

Fram tills förra året höll Colossus i Tyskland rekordet för högsta berg-och-dalbana i trä med ett 60 m högt fall. Men sedan portarna stängts till den kolossen är det vår alldeles egna Wildfire på Kolmården som håller världsrekordet.

Wildfire är sannerligen en vild resa med ett 57 m högt fall och tre inversioner, ganska ovanligt för en berg- och dalbana i trä!

 


9. Gravity Max

Var? Lihpao Land, Taiwan

Helt klart en unik upplevelse. Gravity Max har på banans topp en speciell platform som kan tippas så att du tittar spikrakt ner i ett hårresande fall. Man kan väl kalla det för berg- och dalbanans motsvarighet till Gröna Lunds Ikaros!

 


8. Insanity

Var? Stratosphere Tower, Las Vegas, Nevada, USA

Insanity är en av flera attraktioner som monterats högst upp på Stratosphere Tower med utsikt över Las Vegas Strip.

På 350 meters höjd kan du åka Insanity, tekniskt sett inte en berg- och dalbana men en unik upplevelse minst sagt.

Från en arm som sträcker sig ut från tornet får du dingla och sedan snurra runt, runt med en unik utsikt över Las Vegas.

Kolla in videon och avgör själv om du är galen nog att pröva Insanity!

 


7. Kingda Ka

Var? Six Flags Great Adventure, New Jersey, USA

Höjd: 139 m
Längd: 950 m
Hastighet: 206 km/h
G-kraft: 5

Denna bana är inte särskild komplicerad men inte heller något för dig som är höjdrädd. Kingda Ka är nämligen världens högsta berg- och dalbana på hela 139 meter, motsvarande nästan 50 våningar.

Resan går också väldigt fort, på bara 3,5 sekund är farten uppe i 206 km/h. På vägen ner slungas du igenom en 270-graders twist och ytterligare ett ”gupp” där du får en härlig tyngdlös känsla innan du får stiga av.

 


6. El Toro

Var? Six Flags Great Adventure, New Jersey, USA

Höjd: 55 m
Längd: 1 300 m
Hastighet: 110 km/h
G-kraft: 4,4

El Toro, eller tjuren är en mycket uppskattad berg- och dalbana som konsekvent toppar ranking-listor över roligaste banor.

För dig som gillar klassiska berg- och dalbanor i trä är detta ett måste: det högsta fallet börjar 54 meter upp följt av ytterligare två pucklar. Men det är bara början, totalt är El Toro 1,300 m lång.

 


5. Intimidator 305

Var? Kings Dominion, Virginia, USA

Höjd: 93 m
Längd: 1 600 m
Hastighet: 140 km/h
G-kraft: 5

Intimidator 305 är nog mest känt för sitt feta fall från 91 meters höjd med bara två ynka pålar som håller hela konstruktionen uppe. Men visste du att den är döpt efter NASCAR föraren Dale ”Intimidator” Earnhardt och i en 270 graders sväng når 5 g krafter?

 

 


4. Eejanaika

Var? Fuji-Q Highland, Yamanashi, Japan

Höjd: 76 m
Längd: 1 153 m
Hastighet: 126 km/h
Inversioner: 3 (längsbanan, 14 om man räknar stolens inversioner)

Här är det inte bara upp och ner som gäller utan Eejanaika är en berg- och dalbana i 4D. Det är nästan för svårt att beskriva, kolla in videon och försök hänga med i alla svängar!


3. Formula Rossa

Var? Ferrari World, Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

Höjd: 52 m
Längd: 2 070 m
Hastighet: 240 km/h
G-kraft: 4,8

Är du fartsugen är Formula Rossa värt resan till Abu Dhabi. Världens snabbaste berg- och dalbana är sponsrad av Ferrari och når upp till 240 km/h. Likt när du hoppar fallskärm behöver du ha skyddsglasögon när du åker denna!

 


2. Takabisha

Var? Fuji-Q Highland, Yamanashi, Japan

Höjd: 43 m
Längd: 1 000 m
Hastighet: 100 km/h
Inversioner: 7

Med utsikt över vulkanen Fuji, står Takabisha, världens brantaste berg- och dalbana. Hela 120 grader är vinkeln och ger känslan av att trilla ”mer” än rakt ner. Efter det är det bara 7 loopar kvar!

 


1. Fury 325

Var? Carowinds, North Carolina, USA

Höjd: 99 m
Längd: 2 012 m
Hastighet: 153 km/h

Fury 325 är en av världens högsta berg- och dalbanor och är en favorit bland fantaster. Den går fort men resan är inte över allt för snabb då banan är över 2 km lång. I själva verket är Fury 325 så lång att den sträcker sig över två delstater!