10 dyraste klockorna i världen

Tre faktorer som framförallt ökar priset på en klocka är vilket material klockan är gjord av, hur många komplikationer den har, alltså hur många funktioner den kan utföra och om klockan har en unik historia. Klockorna på denna lista har alla tre ... med tillhörande prislapp!

10. Louis Moinet Meteoris

Pris: 37 miljoner kronor

Material: Fyra klockor är gjorda i Louis Moinets Meteoris serie. De fyra klockorna heter Mars, Rosetta Stone, Asteroid och Moon. Namnen syftar till meteoriter som använts för att tillverka klockorna … helt klart unikt. För till exempel klockan Moons urtavla användes meteoriten Dhofar 459, en av omkring 130 månstenar som fallit till jorden.

 

9. Hublot Big Bang

Pris: 40 miljoner kronor

Material: Hublots Big Bang klocka med den klassiska 44 mm urtavla gör intryck som den är. Men Hublots ”5 million dollar Big Bang” har det lilla extra. Den är täckt av 1282 diamanter, minst tre karat var.

Vem kan bära så mycket bling kanske du undrar? Ingen mindre än rapparen Jay-Z. Sångerskan Beyoncé köpte Hublot klockan till sin man när han fyllde 43.

 

8. Vacheron Constantin 57260

Pris: 64,6 miljoner kronor

Komplikationer: En av de mest komplicerade uren som någonsin gjorts med 57 komplikationer. Uret tog åtta år att tillverka och har funktioner som bland annat visar månens faser och har ett larm med ljudet av klockorna i Westminster (Big Ben) i London.

Material: Fickuret är tillverkat i vitt guld och har 2826 delar samt 31 visare.

 

7. Patek Philippe Ref 1518

Pris: 88,8 miljoner kronor

Komplikationer: Detta armbandsur, likt fickuret på 8e plats, visar månens faser i tillägg till tid, datum och veckodag.

Material: Armbandsuret som tillverkades av världskända Patek Philippe i 1943 var då det mest komplicerade armbandsuret som någonsin gjorts. Det som gör klockan speciell är att endast fyra Ref 1518 ska ha gjorts i rostfritt stål. Att göra en så komplicerad klocka i en enkel metall gör den unik och spännande för samlare och har lett till en rejäl prisökning jämfört med samma modell i till exempel guld.

 

6. Jacob & Co. Billionaire Watch

Pris: 145,4 miljoner kronor

Material: Inget speciellt med den här klockan egentligen, förutom 260 carat diamanter inkapslat i 18 karat vitt guld.

 

5. Patek Philippe Henry Graves Pocket Watch

Pris:  193,8 miljoner kronor

Komplikationer: 24; inklusive tid för solens uppgång och nedgång en stjärnkarta baserat på urets ägare Henry Graves hem i New York. Även detta ur har ett larm som härmar Big Ben i London.

Fickuret tillverkades år bankmannen Henry Graves Jr på 1930-talet som ska ha tävlat mot biltillverkaren James Ward Packard om att äga den mest exklusiva klockan. Henry Graves vann.

 

4. Chopard 201

Pris: 210,8 miljoner kronor

Material: I detta armbandsur är själva uret nästan bortglömt. Mer plats tar de tre hjärtformade diamanterna runt ikring, den vita går på 11 carat, den rosa 12 carat och den blå 15 carat. Allt detta omringat av ett diamantglittrande blommotiv som utgör resten av armbandet.

 

3. Breguet Grande Complication Marie-Antoinette

Pris: 243 miljoner kronor

Komplikationer: Förutom att den hjälper dig hålla koll på ett kokande ägg har detta fickur en termometer, stötdämpare och en kalender.

Material: Gjord i 823 delar med hjälp av safirer för att minska friktion mellan alla rörliga delar.

Fickuret beställdes 1783 till Drottning Marie Antoinette från en hemlig beundrare, förmodligen hennes älskare Axel von Fersen. Enligt beställningen skulle guld i så stor utsträckning som möjligt ersätta andra metaller i uret och i sina funktioner vara så modern som möjligt. Ingen deadline sattes dock och uret blev inte färdigt förrän 1827. Mer än trettio år efter att Marie Antoinette dog.

 

2. Graff Fascination

Pris: 324,3 miljoner kronor

Material: Ett armbandsur med vitt guld som bas, helt överöst i diamanter, närmare bestämt 152,96 carat. Om inte det var nog kan den bäras som armbandsur eller som armband med en avtagbar diamantring i 38,13 carat.

 

1. Graff Hallucination

Pris: 445,5 miljoner kronor

Material: I världens dyraste klocka är själva uret nästan bortglömt. En liten rund urtavla syns i mitten om man tittar noga men den är lätt att missa i kaleidoskopet av sällsynta och färgglada diamanter, sammanlagt 110 carat. Men har man 446 miljoner kronor i fickan kanske en urtavla hit eller dit inte är så viktig.